Nova Zeme

17. listopad 2009 – demonstraci po 20 letech zakončí koncert na Národní třídě

Z ankety: Co vám říká 17. listopad 1989?
15 let, Domažlice: "Zrovna jsme se o tom učili ve škole, ale já si to nepamatuji. Myslím, že někoho zabili, jenom si nemůžu vzpomenout koho. Někdo protestoval, nevím už proti čemu, a odehrálo se to v Praze. Víc opravdu nevím."

Přesně po dvaceti letech se v centru Prahy uskuteční pochod z Albertova na Národní třídu. Nicméně tentokrát pochod dozajista neskončí brutálním policejném zásahem, ale koncertem "20 let bez opony". S nápadem přišli pořadatelé ze společnosti Opona. Plánují spíše důstojnou připomínku než přesnou rekonstrukci tehdejší události. Sraz bude na Albertově v 15 hodin. Tehdy v roce 1989 vyšli studenti zhruba o hodinu později, ale pořadatelé by rádi, aby připomínková akce začala již odpoledne. Vzpomínek na 17. listopad 1989 se mají zúčastnit například bývalý studentský vůdce, dnes šéf společnosti Člověk v tísni, Šimon Pánek nebo Tomáš Klvaňa, který měl na starosti vládní kampaň o radaru v Brdech. Pavla Kantnerová ze společnosti Opona ale doufá, že původních účastníků pochodu bude mnohem více.
"Cílem není organizovat politickou akci, která by podporovala nějaký konkrétní politický subjekt nebo směr, na druhou stranu nepolitická akce to není také, protože se týká důležitého zlomu ve vývoji politické situace ve východní Evropě. Z našeho pohledu jde zároveň o akci uměleckou." David Gaydečka z Opony.
Koncertu bude od 15.00 hod. předcházet program na Albertově, kde před 20 lety 17. listopadu 1989 začal definitivní pád komunistického režimu v Československu.

Sametovou revoluci odstartovali 17. listopadu studenti vysokých škol, kteří se sešli na Albertově, aby si připomněli nacistickou zvůli roku 1939. Po pietním aktu se dav neplánovaně vydal do centra, cestu mu však na Národní třídě přehradili ozbrojení policisté a studenty zbili. Komunistickému režimu se začal odpočítávat jeho konec.
...
Rozhodnutí o vstupu herců a posluchačů DAMU do stávky oznámil 18. listopadu u sochy sv. Václava na Václavském náměstí student loutkoherecké fakulty Martin Mejstřík. Poslední kapkou byla neúspěšně dementovaná zpráva o údajném ubití studenta Matematicko-fyzikální fakulty UK Martina Šmída.
...
Zlom nastal v pátek 24. listopadu. Vlna odporu již donutila k reakci i vedení KSČ. Postoje zastánců tvrdé linie reprezentoval ministr národní obrany Milán Václavík, který prohlásil, že armáda je připravena řešit politickou krizi pomocí síly a čeká pouze na rozkaz politického vedení. Večer Miloš Jakeš oznámil, že on i celé předsednictvo a sekretariát ÚV KSČ dávají své funkce k dispozici. Novým generálním tajemníkem se stal Karel Urbánek. Občanské fórum reagovalo výzvou ke stupňování tlaku na vládnoucí kruhy a k účasti na generální stávce v pondělí 27. listopadu, kdy se v červenomodrobílý tábor lidu proměnila náměstí téměř všech československých měst.

K ukončení stávky přimělo studenty až jednomyslné zvolení Václava Havla do funkce prezidenta.
Celý článek: Listopad 1989 byl vyvrcholením sílících aktivit opozice koncem 80. let

Zaslat link

Odpovědět

Replies to This Discussion

Ti milí, hodní a laskaví lidé tvrdě doplatili na ten takzvaný kapitalismus, fuj režim mlátící duši od rána do večera v práci pro mrský peníz, kde to odnáší pak i zdraví a i tam pak zaplatíš... kapitalismus je největší zvěrstvo, co kdy mohl člověk hloupý a nesvědomitý, nevědomý a materiální vymyslet. Systém, který neustále a vědomě zatemňuje duše lidské v materiálno, starosti a peníze, vychcaností "jak koho...." je špatný systém.
To je můj názor, nereaguji, co bylo, ale co je.
Krásný víkend, Mobisek

Odpovědět

No a co se týče, když si vybavím 17 listopadu a dnes si plně uVědomím, co se očekávalo a co se doopravdy pak stalo (do dnes), cítím prohru. Zase nás tahali za nos... především duše "duchovně na vzestupu" zcela jistě...i já, jako malý jsem byl pln očekávání a naděje...a kde nic, tu nic...je to stejné, ne-li, že právě teď řádně přituhlo, to byl omyl a už nyní se těším na duchivní revoluci ve Vědomí, tak na tu... na tu budu vzpomínat s pokorou, vděčností, dojetím, štěstím, osvobozením, svobodou, pravou svobodou ! Ne hranou... jako teď.
Co to je v PRAVDĚ za svobodu, spravedlnost ?

Těším se na duchovní revoluci a buďte si jisti, že až se "to" stane, budu v čele a půjdu tiše a pokorně ruku v ruce, duše s duší s Vámi. Bude mi nejvyšší ctí.

Mobisek

Odpovědět

;o)))))))))))))))))))))))) Kolik je na tom ale pravdy, kolich "vyčůraných" ženských takových je ... (tady třeba ne, ale venku, páne jo... miliony...)

Odpovědět

Za pravdu, především !
Mobisek

Odpovědět

ta medaile má šmrnc - a ta nostalgie, jak mohlo být mnoho věcí lepší zůstává.

Hodně štěstí Mobísku

Odpovědět

Sanny, psal jsi, že je třeba se soustředit na přítomnost a budoucnost, tak proč ta nostalgie?
ta medaile je na nic

Odpovědět

Kamile...někdy je dobré si připomenout a vzít si poučení z nenaplněných nadějí a zklamání.....

A někdy je zase velmi přínosné zahledět se do vzdáleného snu.... možná že je z Atlantidy.... a prožít znovu pár chvil v té úžasné atmosféře radostné přítomnosti, kde nikoho nenapadlo vlasnit to, co je společné k užívání, protože přece naší největší odměnou bylo pomáhat druhým ... žít s pocitem sounáležitosti s lidmi, zvířaty...rostlinami... s čistotou Země.... moře....hvězdami....***

Proč nesnít o budoucnosti..........

Odpovědět

Mobiseku, kde jsi našel tu medajli. Tá je krásna. A nepříjemně pravdivá. Povím Ti popravdě. Rád jsem, že změna nastala, ale nerad bych byl, abych našel ještě jednou medaily, která by oznamovala 30 výročí. Říká se, že pravda jednou zvítězí, jenom nikdo neví ...kdy! Je potřeba se pana Havla zeptat popřípadě pana Sašu Vondru. Tí to budou nejlíp vědět, při pivečku někde. Vald

Odpovědět

Připojuji se k přání najít medailiy k 30. výročí.
Ještě si vzpomínám, že to byl asi právě pan Havel, který jezdil do práce Mercedesem a na účet mu chodilo všimné v markách.
A tuším, že jednoho z prvních uvítal na Hradě německého kancléře......

Jestli se pletu, tak se omlouvám. díky

nebo jsou to náhody..... :o)

Odpovědět

MEDAILI

Odpovědět

Když se díváš do minulosti nebo jen do přítomnosti a nelíbí se ti to, tak si přitáhneš přesně to do budoucnosti. Co takhle koukat trochu do budoucnosti, kde už je to trochu lepší, takže máš dobrou náladu? Třeba si to přitáhneš! Že by si se mohl zklamat? Ale je pro tebe lepší prožívat radost nebo starost? Tak ji prožívej! Já jsem se stala optimistkou, a od té doby se mám skvěle. Vše je volba-podle mě.

Odpovědět

Když si vybavím sametovou revoluci, cítím… Hrdost. Lásku.

Odpovědět

RSS

About

Cítíte, že byste rádi vyjádřili vděk za vytvoření a existenci těchto stránek?
Číslo účtu Ivanky adminky najdete v jejím pokojíku,
a kontakty na další autory v příslušných pokojících jejich.
DĚKUJEME!

KDY A KDE PŘÍŠTĚ?

Setkání při výrobě vánočních dárků
víkend 12.12. a 13.12.2009
v Praze

Malá reportáž z víkendového setkání v Borovici
a zde si přečtěte
ZPRÁVU
Z PRÁZDNIN TROCHU JINAK
Vánoční besídka
v Praze - Centrum Cesta,
sobota 19.12.09 od 16 hod.
Vezměte s sebou i děti!

Ivana Muková pro nás opět připraví VÁNOČNÍ MEDITACI s vnitřním dítětem.
Jako "vstupné" prosím přineste lahev nealko nápoje, trochu cukroví a podobných dobrot, a také malý univerzální dáreček pod stromeček. Provedeme losování, aby si každý odnesl malou pozornost - ideálně jinou, než jakou přinesl :-)
PROSÍM PŘIHLAŠTE SE ZDE, abychom věděli, kolik nás bude!

Nejnovější aktivity

super video
1 minute ago
Adrianna gave a gift to Eva
1 minute ago
Tak jsem si přečetla komentáře k tomu rozhovoru o vitariánství. Docela tristní čtení. Vždycky žasnu, jak umíme vehementně odsoudit něco, co jsme sami nezkusili, takže vycházíme pouze z toho "co jedna paní povídala". Závidím všem mladým, kteří se v...
4 minutes ago
Bmagic replied to Bmagic's discussion 'SRDCOVKY' in the group Hudba a zvuk
....................................................................... NOW WE ARE FREEEEEEEE ;o) .......................................................................
5 minutes ago
Věrka left a comment for Petr Z
7 minutes ago
11 minutes ago
...dekuji Ti za inspiraci ;o) ...
26 minutes ago
27 minutes ago
27 minutes ago
Salma Když si uvědomíte,že náhody neexistují ,začnou se dít věci oooooooooo
29 minutes ago
Věrka left a comment for Lemmy
31 minutes ago
32 minutes ago
33 minutes ago
Věrka left a comment for Lemmy
34 minutes ago
Moc díky za info ,Salma.
37 minutes ago
byla jsem tam,když kvetly krásné barevné květiny
37 minutes ago
Reklama moc hezka, diky. Ale bohuzel ... zase je to o penezich a tak masny prumysl muze "zafinancovat" jeji zakaz. Kolem zivocisneho prumyslu, farmacie apod. bude vzdy vice penez nez kolem rostlinnych produktu a proto je jasne, co bude dokola prop...
41 minutes ago
Salma left a comment for jinan
42 minutes ago
43 minutes ago
45 minutes ago

© 2009   Created by Ivanka adminka on Ning.   Create a Ning Network!

Badges  |  Report an Issue  |  Soukromí  |  Terms of Service