Chtel bych rozvinout debatu o tom co si lide mysli o lasce. Myslim ze toto slovo bylo poradne zprofanovane a ze puvodni vyznam davno ztracen. Asi pred ctyrmi lety jsem po vlastni bolestive zkusenosti dospel k vlastnimu neortodoxnimu nazoru. Zajimal by me ted vas nazor. Musim priznat ze zatim jsem se moc pochopeni nenasel, alespon mezi "normalnimi" lidmi. Neco mi ale rika ze v teto komunite najdu vice uvedomele duse. Nedelam to ani tak protoze bych se chtel utvrdit ve sve pravde a pozvedl sve ego. Delam to hlavne proto, abych nezil ve lzi. Moje zjisteni je tak zasadni, ze mi zmenilo od zakladu postoj na zivot. Nekdy si rikam ze bych byl na tom lepe, kdybych k tomuto nazoru nedospel, protoze na prvni pohled je to velmi depresivni. Ne nadarmo se rika, "Ignorance is a bliss" a "Truth hurts". Na druhou stranu Kristus rikal: "The truth will set you free."
Ted ale k veci. Dospel jsem k nazoru ze tak zvana laska, tolik opevovana, laska mezi muzem a zenou, je vlastne sobecka touha. Pokud ne tak proc tedy zarlime jeden na druheho. Cim vic milujeme, tim vic zarlime. Ne nadarmo se rika, "Laska nezarliva neni milovana." A neni zarlivost zpusobena sobectvim. Vzdyt preci kdyz nekoho milujeme, tak ho chceme mit sami pro sebe. Cim vic ho milujeme tim vic ho chceme, tim vic zarlime. Kdyz jsem dosel k tomuto zjisteni, zacal jsem se ptat lidi kolem sebe. Co si myslite ze vas motivuje k tomu aby jste nekoho milovali? Kde se ve vas bere to potreba nekoho milovat a byt milovan. Kazdej rikal neco trochu jinyho ale v podstate to vedlo k zaveru, ze to lidem dava prijemnej pocit bezpeci, jistoty a sebenaplneni. Nikdo samozrejme nerekl ze milujou protoze jsou sobci. Tyhle odpovedi me ze zacatku trochu zmatli ale pak privedli na novou stopu. Polozil jsem si otazku. Jestlize vsichni touzime po lasce pro hrejivej pocit sebevedomi a jistoty, neznamena to ze se nam ho tak uplne nedostava? A pak se mi rozsvitilo jeste vic! Laska je zpusobena a hnana sobeckou touhou ale ta touha je zase jeste zpusobena nasim vlastnim strachem. Za vsim hledej pud sebezachovy. Pokud je moje teorie spravna, tak by se dalo vydedukovat, ze cim je clovek vic zakomplexovanej, tim vic prahne po lasce. Tim vic potrebuje byt milovan. Tim vic je zarlivy a trochu paradoxne tim vic bude mit i problemy uspet. Myslim take ze tento typ lidi, ma tendenci byt hodne jesitny, pokud dosahnou sveho a jejich touha se naplni. Pozor je ovsem velky rozdil mezi jesitnosti a zdravim sebevedomim. Na druhou stranu naopak lide kteri jsou nebo spis nejsou tak ovladany vlastnim strachem, maji lepsi predpoklad byt stastni. Je to ovsem relativni protoze lide se neustale meni. Ja osobne jsem se octl na obouch brezich.
Pokud se mnou nesouhlasite, zeptej te se tedy sami sebe. Hlavne budte sami uprimni, jinak se pravdy nikdy nedopidite. Proc kdyz nekoho milujete a treba i bezmezne a jste mu schopny vsechno odpustit, krome nevery. Proc se ta krasna laska, tak casto zmeni v nenavist. A proc kdyz vas parter opusti, protoze si nasel nekoho jineho, lepsiho, a vy vidite ze je ted stastnejsi, proc mu to nejste schopni uprimne prat? Zrovna tak jako rodice prejou svym detem to, co je pro ne nejlepsi, treba i na ukor sebe samych.
Pravda byva obvykle kruta a nepopularni. Ja si ale stejne myslim ze je lepsi ji znat nez si neco namlouvat.
Témata:
Zaslat link
-
▶ Odpovědět