Nova Zeme

Chtel bych rozvinout debatu o tom co si lide mysli o lasce. Myslim ze toto slovo bylo poradne zprofanovane a ze puvodni vyznam davno ztracen. Asi pred ctyrmi lety jsem po vlastni bolestive zkusenosti dospel k vlastnimu neortodoxnimu nazoru. Zajimal by me ted vas nazor. Musim priznat ze zatim jsem se moc pochopeni nenasel, alespon mezi "normalnimi" lidmi. Neco mi ale rika ze v teto komunite najdu vice uvedomele duse. Nedelam to ani tak protoze bych se chtel utvrdit ve sve pravde a pozvedl sve ego. Delam to hlavne proto, abych nezil ve lzi. Moje zjisteni je tak zasadni, ze mi zmenilo od zakladu postoj na zivot. Nekdy si rikam ze bych byl na tom lepe, kdybych k tomuto nazoru nedospel, protoze na prvni pohled je to velmi depresivni. Ne nadarmo se rika, "Ignorance is a bliss" a "Truth hurts". Na druhou stranu Kristus rikal: "The truth will set you free."
Ted ale k veci. Dospel jsem k nazoru ze tak zvana laska, tolik opevovana, laska mezi muzem a zenou, je vlastne sobecka touha. Pokud ne tak proc tedy zarlime jeden na druheho. Cim vic milujeme, tim vic zarlime. Ne nadarmo se rika, "Laska nezarliva neni milovana." A neni zarlivost zpusobena sobectvim. Vzdyt preci kdyz nekoho milujeme, tak ho chceme mit sami pro sebe. Cim vic ho milujeme tim vic ho chceme, tim vic zarlime. Kdyz jsem dosel k tomuto zjisteni, zacal jsem se ptat lidi kolem sebe. Co si myslite ze vas motivuje k tomu aby jste nekoho milovali? Kde se ve vas bere to potreba nekoho milovat a byt milovan. Kazdej rikal neco trochu jinyho ale v podstate to vedlo k zaveru, ze to lidem dava prijemnej pocit bezpeci, jistoty a sebenaplneni. Nikdo samozrejme nerekl ze milujou protoze jsou sobci. Tyhle odpovedi me ze zacatku trochu zmatli ale pak privedli na novou stopu. Polozil jsem si otazku. Jestlize vsichni touzime po lasce pro hrejivej pocit sebevedomi a jistoty, neznamena to ze se nam ho tak uplne nedostava? A pak se mi rozsvitilo jeste vic! Laska je zpusobena a hnana sobeckou touhou ale ta touha je zase jeste zpusobena nasim vlastnim strachem. Za vsim hledej pud sebezachovy. Pokud je moje teorie spravna, tak by se dalo vydedukovat, ze cim je clovek vic zakomplexovanej, tim vic prahne po lasce. Tim vic potrebuje byt milovan. Tim vic je zarlivy a trochu paradoxne tim vic bude mit i problemy uspet. Myslim take ze tento typ lidi, ma tendenci byt hodne jesitny, pokud dosahnou sveho a jejich touha se naplni. Pozor je ovsem velky rozdil mezi jesitnosti a zdravim sebevedomim. Na druhou stranu naopak lide kteri jsou nebo spis nejsou tak ovladany vlastnim strachem, maji lepsi predpoklad byt stastni. Je to ovsem relativni protoze lide se neustale meni. Ja osobne jsem se octl na obouch brezich.
Pokud se mnou nesouhlasite, zeptej te se tedy sami sebe. Hlavne budte sami uprimni, jinak se pravdy nikdy nedopidite. Proc kdyz nekoho milujete a treba i bezmezne a jste mu schopny vsechno odpustit, krome nevery. Proc se ta krasna laska, tak casto zmeni v nenavist. A proc kdyz vas parter opusti, protoze si nasel nekoho jineho, lepsiho, a vy vidite ze je ted stastnejsi, proc mu to nejste schopni uprimne prat? Zrovna tak jako rodice prejou svym detem to, co je pro ne nejlepsi, treba i na ukor sebe samych.
Pravda byva obvykle kruta a nepopularni. Ja si ale stejne myslim ze je lepsi ji znat nez si neco namlouvat.

Zaslat link

Odpovědět

Replies to This Discussion

No stym beztiazovym stavom si treba uvedomit jednu vec.Kozmonaut je v beztiazovom stave nie koli vzdialenosti od zeme ale koli rychlosti. Dajme tomu ze by bola na zemy veza vysoká 400 km, co je asi vzdialenost ISS(orbitalnej stanice). Keby niekto vyliezol hore, tak by sa po nej bezproblemov chodil po vlastných. A keby skocil, tak by okamzite zacal padat. Astronaut ale letí 28000 km/h, obehne zem kazdých 90 minut a vdaka odstredivej sile nepadne na zem..
Aj ked vlastne odstrediva sila neexistuje, je tam vlastne sila dostredivá (gravitacia) a zotrvacna (priamociará). Tieto sily musia byt zhruba vyrovnane, aby nieco mohlo zostat na obeznej dráhe. A aby uletel zo zemskej gravitacie musel by este pridat. Viac ako 12km/s.
Mesiac sa od Zeme vskutocnosti vzdialuje asi takou rýchlostou ako rastu nechty. Zem letí asi 30km/s a Slnko ktoré obieha okolo stredu nasej galaxie letí asi 220 km/s.
Rotácia Zeme má na gravitaciu zanedbatelný vplyv. Musela by sa otácat asi 40 krát rýchlejsie, aby nás zotrvacná sila vyvrhla do vesmíru. Teda ludí zijúcich v rovníkovom pásme.
Ted si me teda zmatl. :) Ses si jistej ze pri gravitaci nezalezi na vysce? Treba toto si pise na Wikipedii ohledne volneho padu: "......Uvedené řešení je pouze přibližné, protože gravitační pole Země ve skutečnosti není homogenní a se zvětšující se výškou jeho síla klesá.
Nebo toto: "Gravitační síla je síla, kterou se vzájemně hmotná tělesa přitahují. Gravitační síla ubývá se čtvercem vzdálenosti od tělesa, které ho vyvolalo."
Co se tyce ty odstredive sily tak uz to asi chapu. Ostrediva sila zpusobuje ze treba kdyz jedeme autem do zatacky, tak nas to vyhazuje na opacnou stranu. Kazdy object ma tendenci cestovat rovnou carou, nebo tak nak. Ze? Takze kdyz leti mesic okolo zeme tak na nej pusobi dve sily. Jedna odstrediva ktera ho "vyhazuje" ven z obezne drahy a gravitacni ktera ho v nej zas udrzuje. Takze kdyby se mesic zastavil, prestala by odstrediva sila pusobit a on by se srazil se zemi. Je to tak? A co ta dostrediva sila? Tu si nak ted nedokazu predstavit.

Odpovědět

Sak to je jasné, že so vzdialenostou gravitacia slabne. No v nejakych 100-400km to neni moc poznať. Ak som spravne pocital, tak vo výške 2300 km, by mali veci asi polovičnú hmotnosť. Takze na obeznej drahe to bude menej ako 5%. Gravitacia sa šíri do nekonecna i ked so vzdialenostou slabne. Vsetko teda ovplyvnuje vsetko, aj ked je posobenie vzdialených objektov minimálne a zanedbatelné pri gravitacnom posobení napr. Mesica.
Ano, keby Mesiac spomalil roáciu okolo Zeme, tak by nám to tu ukončil... A tou dostredivou silou som myslel gravitaciu.
:) zatím.

Odpovědět

RSS

Cítíte, že byste rádi vyjádřili vděk za vytvoření a existenci těchto stránek?
Číslo účtu Ivanky adminky najdete v jejím pokojíku,
a kontakty na další autory v příslušných pokojících jejich.
DĚKUJEME!

Nejnovější aktivity

Sanny added a video
16 minutes ago
m.s. added a discussion
Nihilismus rozkládá v postrádání smysluplných cílů všechny naše ještě zůstávající síly ke společné výstavbě. Konzumní - tržní systém, postavený na co nejtvrdší spotřebě všeho, snaží se otupět veškeré vnitřní - citové potřeby miliard lidí. Zmatek m…
21 minutes ago
23 minutes ago
k té teleportaci..poslední dobou si jí také hodně všímám..tedy hodně..dřív jsem si toho nevšímala vlastně vůbec:-)...např.: sledovala jsem koncert Carerasse..a hle..o pár dní později jsem ho viděla jet autem v Č.Budějovicích, když jsem stála na přec…
49 minutes ago
Jirka and Vladimír are now friends
1 hour ago
No možná máš pravdu....když přichází den pocítí to také většina lidí...
1 hour ago
Srdce plná věčného světla pro vás všechny Andílci : ) Miluji tě omlouvám se odpusť mi prosím děkuji Miluji tě omlouvám se odpusť mi prosím děkuji Miluji tě omlouvám se odpusť mi prosím děkuji
1 hour ago
2 hours ago
2 hours ago
2 hours ago
2 hours ago
Karle, Karle.... "...Samozřejmě bych mohl naráz všechny lidi očistit od bytostí i celou tuto planetu, také bych mohl na jednou uzdravit všechny lidi na celé planetě Zemi. ..."
2 hours ago
2 hours ago
Riush Všetkým prajem tajomné a magické Vianoce,:))
2 hours ago
ღ Dimas ღ Třpytivý pozdrav sněžných vloček, pěkné dárky pod stromeček. Klid a radost na Vánoce, mnoho štěstí v novém roce.
2 hours ago
3 hours ago
My děkujeme ,za tvé krásné obrázky.
3 hours ago
Krásné.
3 hours ago
To bývala má ikona, dřív... :)
3 hours ago
3 hours ago

© 2009   Created by Ivanka adminka on Ning.   Create a Ning Network!

Badges  |  Report an Issue  |  Soukromí  |  Terms of Service